RSS
Prima Pagina
Contact
Harta
 
 
Prima / Publicaţii / Toate publicaţiile / Materialele conferintei internationale "Participarea in Pactul de Stabilitate ca accelerator al reformelor social-economice in regiune"
Materialele conferintei internationale "Participarea in Pactul de Stabilitate ca accelerator al reformelor social-economice in regiune"
07.12.2001, 00:00 IPP, Decembrie, 2001
Text:
Tipar

(Conferinta internationala, Chisinau, Moldova, 7-8 decembrie 2001)

Conferinta a fost organizata de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Institutul de Politici Publice (IPP) si Institutul de Studii Politice si Relatii Internationale (ISPRI) cu sprijinul financiar al Fundatiei Friedrich Ebert din Germania.


Admiterea cu drepturi depline a Moldovei in iunie 2001 in Pactul de Stabilitate a fost o realizare foarte importanta pentru tara noastra, care a declarat integrarea europeana drept un scop strategic de perspectiva. Dar aceasta a constituit in mare rezultatul eforturilor intreprinse de Ministerul Afacerilor Externe, pe cind alte structuri statale practic inca n-au fost implicate in activitatile Pactului.

De aceea, scopul conferintei a fost ca in urma discutiilor sa fie formulate un sir de sugestii, care ar putea fi luate in considerare la elaborarea unui plan de actiuni in vederea implicarii plenare a Moldovei in activitatile Pactului. Un alt obiectiv a fost informarea mai larga a societatii despre ideile Pactului.

Organizatorii conferintei au avut intentia de a implica in lucrarile ei reprezentantii structurilor oficiale, ai cercurilor academice si universitare, ai oamenilor de afaceri si ai mass-media locale. O atentie deosebita a fost acordata participarii membrilor Comitetului Interministerial recent creat pentru colaborarea Republicii Moldova in Pactul de Stabilitate, in frunte cu Coordonatorul National, Ministrul Afacerilor Externe dl Nicolae Dudau, precum si ai delegatiei tarii la grupul parlamentar al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, condusa de dnii Vladimir Turcan (presedinte) si Dumitru Braghis (vicepresedinte).

La conferinta au fost inregistrati 174 de participanti si 20 de reprezentanti ai mijloacelor mass-media. In total au fost facute 44 prezentari, dintre care 10 - de catre expertii straini.

La sesiunea plenara au luat cuvintul dl Nicolae DUDAU, Ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, si dl Bodo HOMBACH, Coordonator Special al Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est. La aceeasi sesiune au vorbit reprezentantii meselor de lucru ale Pactului.

In continuare participantii la conferinta au lucrat in sesiuni paralele, la care s-au discutat problemele cooperarii in cadrul celor trei mese de lucru: Masa de lucru nr. I - Democratizarea si drepturile omului, Masa de lucru nr. II - Reconstructia economica, cooperare si dezvoltare, si Masa de lucru nr. III - Probleme de securitate, justitie si afaceri interne. Vorbitorii, reprezentanti ai structurilor de stat si ai societatii civile, precum si expertii straini, au pus in discutii accentele pe urmatoarele aspecte:

  1. Identificarea modalitatilor de cooperare in cadrul meselor de lucru ale Pactului, folosind si expertiza si experienta statelor din Balcani, membri si contribuitori la Pact, precum si a organismelor internationale care activeaza in domeniu.
  2. Formularea problemelor care trebuiesc solutionate pentru a intensifica cooperarea Moldovei in aceasta initiativa de colaborare internationala.
  3. Identificarea oportunitatilor oferite in cadrul Pactului in vederea accelerarii reformelor sociale si economice din Moldova.
  4. Determinarea modalitatii de contribuire de catre Republica Moldova la stabilitate si dezvoltare in regiunea Europei de Sud-Est.
  5. Informarea cit mai larga a cetatenilor despre necesitatea participarii active a autoritatilor si a societatii civile la activitatile Pactului de Stabilitate.
  6. Elaborarea unui plan de activitati de includere activa a Moldovei in Pactul de Stabilitate.

Pe parcursul conferintei participantii au facut prezentarea participarii Moldovei la activitatile Pactului si au formulat sugestii privind implicarea activa a tarii in aceasta initiativa de cooperare regionala. Conferinta organizata si vizita dlui Bodo HOMBACH in Moldova au fost pe larg oglindite in presa.

MATERIALELE PREZENTATE LA CONFERINTA

SESIUNEA PLENARA

Nicolae DUDAU, Ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova. REPUBLICA MOLDOVA IN PACTUL DE STABILITATE
Avand in vedere ca Republica Moldova a aderat la Pactul de Stabilitate mai tarziu decat celelalte tari, suntem acum in procesul de recuperare a oportunitatilor omise la timpul respectiv?

Bodo HOMBACH, Coordonator Special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. PARTICIPAREA LA PACTUL DE STABILITATE - FACTOR AL DEZVOLTARII REGIONALE
Pactul de Stabilitate este exact instrumentariul care insoteste tara in calea ei de integrare europeana?

Masa de lucru nr. I. DEMOCRATIZAREA SI DREPTURILE OMULUI

Igor BOTAN, Asociatia "ADEPT". CADRUL JURIDIC DIN REPUBLICA MOLDOVA PRIVIND DREPTURILE MINORITATILOR NATIONALE PRIN PRISMA PROCESELOR DE INTEGRARE EUROPEANA
Necesitatea recunoasterii internationale si a integrarii in structurile europene a servit drept un stimulent important pentru adaptarea cadrului legal national la standardele internationale in domeniul de referinta...

Igor GROSU, Centrul "CONTACT". PARTICIPAREA ONG-URILOR DIN MOLDOVA LA ACTIVITATILE PACTULUI DE STABILITATE
Gradul de implicare a organizatiilor neguvernamentale din Moldova este relativ redus in comparatie cu societatile civile din tarile Pactului...

Ion MIHAILO, Consiliul Coordonator al Audiovizualului. MASS-MEDIA ELECTRONICA SI DEMOCRATIZAREA
Actuala Lege a Audiovizualului cu modificarile si completarile operate in acesti cinci ani reuseste in mare masura sa reglementeze activitatea mijloacelor de comunicare audiovizuala?

Nicolae NEGRU, Centrul independent de jurnalism. MASS-MEDIA DIN REPUBLICA MOLDOVA
Pe plan legislativ, tebuie amendata Legea audiovizualului in asa fel ca partidul de guvernamant sa nu poata schimba conducerea radioteleviziunii in orice moment isi doreste acest lucru. Radioul si Televiziunea Nationala sa fie transformate in institutii publice.

Ecaterina SILVESTRU, Ministerul Justitiei. SITUATIA REFUGIATILOR SI SOLICITANTILOR DE AZIL DIN REPUBLICA MOLDOVA
Incepind cu anii 1996-97, Republica Moldova se confrunta cu un nou fenomen, anterior necunoscut. Fluxuri importante de persoane trec prin Moldova, indreptindu-se spre vest. Majoritatea lor provin din tarile africane si asiatice.

Masa de lucru nr. II. RECONSTRUCTIA ECONOMICA, COOPERARE SI DEZVOLTARE

Valeriu PROHNITCHI, Fundatia "VIITORUL". EVALUAREA POTENTIALULUI INTEGRATIONAL IN EUROPA DE SUD-EST
O optiune mult mai buna pentru dezvoltarea comertului regional ar fi fost cea de aderare a tuturor tarilor la un singur tratat multilateral de liber schimb in regiune?

Dr. Alexandru MURZAC, PNUD Moldova. EXTINDEREA UE SPRE EST - DE CE AR TREBUI SA TINA CONT MOLDOVA
Apartenenta daca nu la UE (pina cind) dar la "blocul UE" in calitate de membru asociat este in interesul Moldovei ca tarii mici in procesul de ?acomodare" la ?provocarile" globalizarii, va intari pozitiile externe ale Moldovei, stabilitatea si securitatea ei?

Alexandru MIJA, Ministerul Economiei. DEZVOLTAREA COLABORARII TRANSFRONTALIERE IN CADRUL EUROREGIUNILOR
Pana in prezent au fost intreprinse actiuni comune in domeniile culturii, invatamantului, ocrotirii sanatatii, sportului, turismului, tineretului, schimbului de informatii, al administratiei publice locale. Insa, schimbari de esenta in colaborarea economica nu s-au realizat...

Nicolae STRATAN, Viceministrul ecologiei, constructiilor si dezvoltarii teritoriului. POLITICILE DE PTOTECTIE A MEDIULUI IN REPUBLICA MOLDOVA
Obiectivul principal al politicii de mediu consta in prevenirea si reducerea impactului negativ al activitatii economice asupra factorilor de mediu si resurselor naturale, in contextul dezvoltarii durabile a tarii?

Dr. Ilie TIMOFTE, Ministerul Energeticii. DESPRE UNELE DIRECTII PRIORITARE DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII ENERGETICE A REPUBLICII MOLDOVA PE TERMEN MEDIU SI LUNG
Sectorul energetic este afectat de decalaj intre cerere si oferta, de insuficienta investitiilor interne si externe si de ruinarea potentialului de producere?

Masa de lucru nr. III. PROBLEME DE SECURITATE (JUSTITIE SI AFACERI INTERNE)

Gheorghe POPA, Viceministrul apararii. REFOMA SECTORULUI DE SECURITATE
Dezvoltarea colaborarii militare internationale contribuie la evitarea izolarii tarii noastre de la procesele din domeniul apararii si consolideaza securitatea nationala.

Alexandru GRECU, Seful Statului Major al trupelor de graniceri. CONTROLUL FRONTIEREI PENTRU ASIGURAREA SECURITATII NATIONALE
Presiunea principala din partea migratiei ilegale revine serviciilor graniceresti, fapt caracteristic si pentru granicerii tarii noastre?

Tatiana MLECICO, Director general, Departament Relatii Interetnice al Republicii Moldova. COLABORAREA STATULUI CU MINORITATILE ETNICE SI DIASPORA
Politica Republicii Moldova, ca stat suveran si independent, este orientata in directia crearii conditiilor pentru asigurarea egalitatii reale a tuturor etniilor?

Lidia LOZOVANU, Ministerul Justitiei. REFORMA JUDICIARA IN REPUBLICA MOLDOVA
Tinem sa mentionam, ca scopul reformei judiciare si de drept in mare masura a fost realizat, insa urmeaza a fi eliminate deficientele semnalate...

Tudor OSOIANU, Universitatea de Criminalistica. CADRUL LEGISLATIV SI INSTITUTIONAL PRIVIND IMPLEMENTAREA INITIATIVEI ANTI-CORUPTIE A PACTULUI DE STABILITATE PENTRU EUROPA DE SUD-EST
Departamentul Pentru Combaterea Crimei organizate si Coruptiei, conceput si presupus pentru a elucida si cazurile de coruptie in esaloanele de varf ale puterii de stat din R.M, nu si-a atins obiectivele?

Larisa MICULET, Inalt Reprezentant al Moldovei la SPOC. IMPLEMENTAREA INITIATIVEI CONTRA CRIMEI ORGANIZATE IN MOLDOVA
Legislatia procesual-penala existenta, in loc de a fi un instrument flexibil care faciliteaza aducerea in termini scurti a gruparilor criminale in fata justitiei, dimpotriva face acest proces de o lunga durata sau chiar nu permite combaterea acestui fenomen...

Jana COSTACHI, Asociatia femeilor Juriste.TRAFICUL DE FEMEI SI FETE IN SCOPUL EXPLOATARII SEXUALE
La ora actuala, nu exista nici o strategie nationala viabila, orientata spre prevenirea si eradicarea acestui flagel social, precum nu exista eforturi consolidate din partea organelor de resort?

Efim OBREJA, "Transparency International - Moldova". CONSOLIDAREA CAPACITATILOR NATIONALE DE COMBATERE A CORUPTIEI IN REPUBLICA MOLDOVA SI PROGRAMUL NATIONAL ANTI-CORUPTIE
Daca tinem cont de numarul contribuabililor catre 01 ianuarie 2000 inregistrati la inspectoratele fiscale de stat teritoriale, atunci se poate usor de calculat ca numarul actelor de mituire numai datorita acestui factor alcatuieste circa 1,5 mln. Deci, cele circa 130 acte de mituire, depistate de catre organele de drept in anul 2000 practic este egal cu zero fata de cifrele calculate...

 
Plaseaza articolul in:
google Delicious Digg Yahoo Twitter Netvibes linkedin
 
Prima / Publicaţii / Toate publicaţiile / Materialele conferintei internationale "Participarea in Pactul de Stabilitate ca accelerator al reformelor social-economice in regiune"
 
Sus
Actualizat: 28.02.2018   //  Vizitatori: 1467970
Institutul de Politici Publice Prima ipp@ipp.md Contact Harta
Publicaţii   /   Anunţuri   /   Evenimente   /   Referinţe utile
Tel. (+373 22) 27 67 85, 27 67 86 / Fax. (+373 22) 27 67 86
Creat de Trimaran