RSS
Prima Pagina
Contact
Harta
 
 
Prima / Evenimente / Relatiile Comrat - Chisinau. Probleme si perspective
Relatiile Comrat - Chisinau. Probleme si perspective
14.03.2002, 00:00
Text:
Tipar

La 14 martie 2002 Institutul de Politici Publice (IPP) a desfasurat un seminar la tema: "Relatiile Comrat - Chisinau. Probleme si perspective". La seminar au participat specialisti de la Curtea Constitutionala, ministerul invatamantului, reprezentanti ai UTA Gagauz Yeri, experti in domeniul dreptului administrativ, juristi, politologi, membri ai Misiunii OSCE, diplomati straini, jurnalisti, experti ai IPP. Reprezentantii Parlamentului Republicii Moldova nu au reactionat la invitatia de a participa la seminar.

In cadrul seminarului reprezentantii UTA Gagauz Yeri, Vera Balova, vice-presedintele Adunarii Populare si Nicolai Stoianov, adjunctul sefului executivului UTA Gagauz Yeri si-au expus pozitia lor vis a vis de conflictul in jurul demiterii din functie a lui Dumitru Croitor, Bascan al UTA Gagauz Yeri. In opinia lor, conflictul a aparut din cauza incercarilor de a-l destitui pe Dumitru Croitor din functia de Bascan, ignorandu-se legislatia in vigoare. In calitate de initiatori ai acestor actiuni ilegale figureaza fostul Bascan Tabunscic, sustinut de Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin. Tabunscic, la randul sau, face parte din grupul celor sase deputati-gagauzi, alesi la 25 februarie 2001 in Parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM). Totodata, in aceste activitati sunt activ implicati secretarii de diferite niveluri ai organizatiilor de partid al PCRM.

In urma dezbaterilor ce au urmat a fost elucidata starea deplorabila a cadrului legislativ de diferite niveluri, in baza caruia activeaza UTA Gagauz Yeri. Dupa adoptarea Legii despre statutul juridic special al UTA Gagauz Yeri, autonomia mai mult de trei ani a activat fara Regulamentul intern, prevazut de aceasta lege. Iar varianta Regulamentului, adoptata la 5 iunie 1998, contine multe contradictii evidente cu Constitutia Republicii Moldova si legislatia in vigoare. In urma acestei stari de lucruri partile implicate in conflict apeleaza la acte juridice de diferite niveluri ce se afla in contradictie evidenta. In incercarile de a contracara incalcarile de lege initiate de puterea centrala, reprezentantii puterii locale de la Comrat la randul lor tot si-au depasit imputernicirile legale. In cadrul dezbaterilor reprezentantilor UTA Gagauz Yeri li s-a atras atentia asupra faptului, ca unele prevederi ale Regulamentului submineaza autoritatile publice locale de primul nivel.

Pentru ameliorarea situatiei si readucerea ei in albia legalitatii, in cadrul seminarului au fost formulate urmatoarele propuneri:

  • Partile implicate in conflict anunta moratoriu asupra oricaror actiuni ce pot contribui la escaladarea conflictului;
  • Oficialitatile UTA Gagauz Yeri denunta unilateral acordurile semnate cu reprezentantii regimului separatist de la Tiraspol;
  • IPP organizeaza un seminar in problemele juridice la Comrat cu participarea deputatilor Adunarii Populare UTA Gagauz Yeri, reprezentantii executivului, societatii civile;
  • IPP si alte institutii din societatea civila initiaza un dialog in problema minoritatilor nationale, a locului UTA Gagauz Yeri in statul moldovenesc si prevenirii timpurii a conflictelor etc.
 
Plaseaza articolul in:
google Delicious Digg Yahoo Twitter Netvibes linkedin
 
Prima / Evenimente / Relatiile Comrat - Chisinau. Probleme si perspective
 
Sus
Actualizat: 28.02.2018   //  Vizitatori: 1465333
Institutul de Politici Publice Prima ipp@ipp.md Contact Harta
Publicaţii   /   Anunţuri   /   Evenimente   /   Referinţe utile
Tel. (+373 22) 27 67 85, 27 67 86 / Fax. (+373 22) 27 67 86
Creat de Trimaran