RSS
Prima Pagina
Contact
Harta
 
 
Prima / Evenimente / Seminarul International "Conexiunile invatamintului universitar cu piata muncii"
Seminarul International "Conexiunile invatamintului universitar cu piata muncii"
16.05.2002, 00:00 - 5-.-0.2002
Text:
Tipar

Pe data de 16-17 mai 2002 la Chisinau s-a desfasurat seminarul international cu genericul "Conexiunile invatamintului universitar cu piata muncii".

La seminar au participat factori de decizie si reprezentanti ai Ministerului Invatamintului, Ministerului Economiei, Ministerului Muncii, Ministerului Finantelor, Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare; cadre didactice si de conducere din invatamintul superior; cercetatori stiintifici; reprezentanti ai ONG studentesti.

La lucrarile seminarului au fost invitati experti de la: · Consiliul UNESCO pentru invatamintul superior:

 • Asociatia Internationala a Universitatilor;
 • Reprezentanti ai Universitatilor din Romania, Polonia, Ungaria, Franta, Germania, S.U.A.

Sistemul de invatamint superior din Republica Moldova a mostenit, in general, principiile de baza ale sistemului de invatamint existent in fosta Uniune Sovietica: structura institutiilor de invatamint, managementul, organizarea procesului de studii, modul de alegere a organelor de conducere, curricula, metodele de evaluare se de promovare a studentilor, selectarea si promovarea cadrelor didactice etc. Unele din aceste principii au putut fi adaptate la realitatile de astazi, altele au fost modificate in corespundere cu practica internationala, multe din ele, cu regret, au ramas fara schimbari si prezinta o frina serioasa in calea reformarii sistemului educational. Printre acestea am mentiona problemele legate de eficacitatea sistemului educational in general si conexiunile institutiilor de invatamint superior cu piata muncii in particular.

Este bine cunoscut faptul ca in cadrul sistemului economic centralizat piata muncii pur si simplu nu exista, iar absolventii institutiilor de invatamint superior erau plasati in cimpul muncii prin deciziile unor comisii create ad-hoc inaintea examenelor de absolvire. Mecanismul care garanta sosirea absolventului la intreprinderea sau institutia la care el a fost repartizat avea un caracter prescriptiv, iar celelalte intreprinderi nu aveau dreptul sa angageze tinerii specialisti fara acordul organelor ierarhic superioare, de regula, a ministerelor in subordinea carora se aflau. Evident, odata cu democratizarea societatii acest mecanism a incetat sa functioneze insa, din pacate, nu au fost propuse solutii care ar garanta, sau cel putin, ar facilita plasarea tinarului spicialist in cimpul muncii. Conform datelor statistice, circa 25% din somerii oficial inregistrati de oficiile fortei de munca sint oameni cu studii superioare, circa 60% din absolventii institutiilor de invatamint superior din ultimii 10 ani nu activeaza conform calificarii obtinute la absolvire.

In domeniul pregatirii cadrelor didactice siruatia este si mai grava - numai 10% din absolventii facultatilor de pedagogie s-au prezentat la lucru in scoli. In opinia noastra, cauzele acestor fenomene negative sint:

 • lipsa unui mecanism de elaborare a unui Nomenclator de Specialitati care ar reflecta nu interesele dapartamentale sau de grup ci necesitatile economiei nationale;
 • lipsa unor metode de prognozare a necesarului de specialisti in functie de directiile prioritare de dezvoltare a economiei nationale;
 • imperfectiunea sistemului de dirijare a sistemului de invatamint in general si a institutiilor de invatamint superior in particular;
 • inexistenta unui mecanism de conciliere a absolventilor referitor la gasirea unui loc de munca;
 • lipsa unui cadru normativ si legislativ in care s-ar stipula explicit modul de interactiune a universitatilor si institutiilor care au nevoie de specialisti, mecanismele de implicare a comunitatii in managementul universitar;
 • ambiguitatea legislatiiei in domeniile ce tin de drepturile si obligatiunile reciproce ale statului, universitatilor, absolventilor, comunitatii si intreprinderilor care vor angaja viitorii specialisti.

Prin urmare, problema stabilirii unor conexiuni directe intre sistemul de invatamint superior si piata muncii este de o actualitate stringenta.

OBIECTIVELE PROIECTULUI

Obiectivul general al proiectului consta in accelerarea reformelor in sistemul de invatamint superior din Republica Moldova, fapt ce va contribui la racordarea lui la necesitatile curente si de perspectiva ale economiei nationale, la crearea si consolidarea legaturilor intre universitati si piata muncii.

Obiectivul specific care trebuie atins consta in elaborarea propunerilor privind ajustarea si actualizarea cadrului normativ si legislativ in domeniul managementului institutiilor de invatamint superior, elaborarea mecanismelor pentru corelarea sistemului educational cu piata muncii.

IMPACTUL PROIECTULUI

Proiectul va contribui la:

 1. Acordarea cadrului legislativ al invatamantului din Republica Moldova la politica europeana in domeniul educatiei.
 2. Sporirea calitatii invatamintului din Republica Moldova masurata prin indicatori comparabili cu cei europeni.
 3. Cresterea mobilitatii studentilor si a cadrelor didactice.
 4. Cresterea competitivitatii tinerilor absolventi din Moldova pe piata interna si europeana a muncii.
 5. Orientarea mentalitatii factorilor de decizie din republica spre constientizarea necesitatii integrarii europene a invatamintului.
 6. Elaborarea unor mecanisme de eficientizare si de corelare a sistemului de invatamint cu necesitatile curente si de perspectiva a economiei nationale.

Natalia Vladicescu. Barometru de opinie a studentilor

Peter Debreczeni. Industry-University Partnership: co-operative Research Centre Programme in Hungary

Liviu Matei. International education-local employability

Anatol Gremalschi. Barometrul opiniei publice din Moldova

Cornel Radu. Politici profesionale si servicii de orientare a carierei in universitati

Dan Manoleli. Acreditarea academica si standardele profesionale

Eva Ericsson. Requirements in working life reflected in higher education

Imagini de la seminar

img1.gif

img2.gif

img3.gif

img4.gif

img5.gif

img6.gif

img7.gif

img8.gif

img9.gif

img10.gif

img11.gif

img12.gif

 
Plaseaza articolul in:
google Delicious Digg Yahoo Twitter Netvibes linkedin
 
Prima / Evenimente / Seminarul International "Conexiunile invatamintului universitar cu piata muncii"
 
Sus
Actualizat: 28.02.2018   //  Vizitatori: 1465331
Institutul de Politici Publice Prima ipp@ipp.md Contact Harta
Publicaţii   /   Anunţuri   /   Evenimente   /   Referinţe utile
Tel. (+373 22) 27 67 85, 27 67 86 / Fax. (+373 22) 27 67 86
Creat de Trimaran